Az oldal tartalma a jövőben nem frissül.

Aktuális híreinket a www.doboz.hu oldalon olvashatják!

Kerékpárút projekt

 

 

 

 

 

 

Az élet két keréken teljesebb

 

A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület – a HURO/0802/146_AF azonosító számú, HuRoBike30 elnevezésű, Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében megvalósuló – pályázatában Doboz és Sarkad érintésével Békéscsabát és Nagyszalontát összekötő kerékpárút épül, amelynek több szempontból is nagy jelentősége van a térségben élők számára. Az újonnan épülő kerékpárút a hátrányosabb településeket is bevonja a vérkeringésbe – ezzel új perspektívákat nyitva az érintett településeken az életminőség javítására –, elérhető és rendkívül környezetbarát formája a közlekedésnek, emellett élményt is nyújt, hiszen a térség természeti és épített értékeiben könnyen gyönyörködhet minden kerékpározó.

 

A kerékpárutak szaporodásának egyaránt örül felnőtt és gyermek, idős és fiatal, hiszen a kerékpározás könnyen hozzáférhető szabadidős és sport tevékenység. Napjainkban - amikor egyre jobban odafigyelünk egészségünkre és az emelkedő benzinárak is errefelé terelgetnek bennünket - egyre többen pattanunk biciklire és kerékpárral indulunk munkahelyre, iskolába vagy bevásárolni.

A kerékpározás manapság reneszánszát éli, hiszen olcsó, gyors, környezetbarát és új távlatokat nyit a közlekedésben. A pedálozás stresszoldó tevékenység, lényege a szabadban, friss levegőn történő mozgás, és az sem elhanyagolható, hogy közben megérkezünk a munkahelyünkre, az iskolánkba amellett, hogy segít a reggeli felébredésben is. A kerékpár „zöld” közlekedési eszköz, alkalmazásával levegőszennyezés nélkül juthatunk el a célba. Gázolaj vagy benzin felhasználása helyett saját izomenergiánkat mozgósítva, aktívan vehetünk részt a közlekedésben.  Mindez erőteljesen csökkenti saját magunk és családunk közlekedési ökológiai lábnyomát. Éljünk ezzel a lehetőséggel azért is, mert a kerékpározás praktikus: a városi forgalom és a parkolók hiánya sokszor a kerekezés mellé állít bennünket. Mindemellett ma már igazán elfogadott öltönyben, kerékpárral megérkezni a tárgyalásra és munka után elegánsan hazasuhanni otthonunkba. 

Köztudott, hogy a rendszeres kerékpározás egészséges, javítja szervezetünk fizikai teljesítőképességét, kiválóan edzi a szív- és érrendszert. A kerékpározás dinamikus mozgás, közben a légzésszám emelkedik és a szív munkája fokozódik: a pulzus nő, a vérnyomás emelkedik, ezáltal a vérkeringés élénkül. A kerékpározás a test izmait megmozgatja, de leginkább az alsó végtagot dolgoztatjuk meg, mivel főként a combizomzatra, a farizmokra és a lábszárizmokra dolgozunk pedálozáskor.

 

A nyári, őszi vagy tavaszi pihenésünk közeledtével se feledkezzünk meg az aktív túrázás lehetőségéről, irány a Körös-menti gát, az új kerékpárutak és máris egy egészséges kiránduláson találja magát a család. Nincs másra szükség, mint egy jó térképre, a megfelelő és jól felszerelt kerékpárokra és a lelkesedésünkre, amely hajtja a bicikliket. Ne felejtsünk el még egy fontos dolgot: kerékpározzunk mosolyogva és vidáman, hogy mások is kedvet kapjanak, és nyeregbe pattanva induljanak útnak.